De uitdaging van CO2-reductie is voelbaar in alle hoeken van de procesindustrie. CO₂-reductie is een cruciale uitdaging voor de procesindustrie. Met het project The Heat Is On (THIO) worden concrete oplossingen ontwikkeld om meer dan 3 megaton uitstoot te verminderen tegen 2030. Sectoren zoals papier, agrifood en chemie nemen hierbij het voortouw.
CO2-uitstoot: de rol van warmteprocessen voor de Nederlandse industrie
Wist je dat maar liefst 40 tot 80% van de CO2-uitstoot in de papier-, agrifood- en chemische industrie afkomstig is van warmteprocessen? Denk hierbij aan toepassingen zoals het drogen van papier of het verwarmen van grondstoffen. Door deze processen slimmer in te richten, ligt hier een enorme kans om de industriële energietransitie te versnellen.
Efficienter én slimmer omgaan met grondstoffen
The Heat Is On brengt industrie, kennisinstituten en experts samen om duurzame alternatieven te ontwikkelen. Onder leiding van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) werken deelnemers aan drie belangrijke werkstromen:
- Efficiënter ontwateren en drogen: Minder water verdampen betekent direct een lagere energievraag.
- Hergebruik van warmte: Slimme integratie van warmtebronnen binnen processen.
- Procesoptimalisatie met data: Zelflerende modellen die energiebesparingen ondersteunen.
Use cases: van idee tot realiteit
Wat dit project uniek maakt, zijn de praktische ‘use cases’. Elke deelnemer werkt aan specifieke oplossingen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Zo heeft Folding Boxboard Eerbeek een warmtepomp geïntegreerd in hun processen, een aanpak die efficiënter bleek dan de aanvankelijk geplande e-boilers. Het resultaat?
Een significante verlaging van zowel energieverbruik als CO2–uitstoot. “Dankzij deze oplossingen kunnen beslissers in de industrie robuuste investeringsplannen maken die niet alleen economisch haalbaar zijn, maar ook bijdragen aan klimaatdoelen,” legt Maurice van den Broek, projectmanager bij ISPT, uit.
Innovatie ondersteunt door MOOI-regeling
De ontwikkeling van deze innovaties wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies zoals de MOOI-regeling. Hiermee wordt niet alleen onderzoek gefinancierd, maar ook samenwerking tussen bedrijven gestimuleerd. Kennisdeling gebeurt in platforms zoals het Heat Integration Platform van ISPT en de Vereniging voor Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (VNP).
Energy in Processing: Zet warmte om in energie
De verduurzaming van de procesindustrie is urgent en haalbaar – mits tijdig geïnvesteerd wordt in de juiste technologieën. Initiatieven zoals The Heat Is On bewijzen dat de industrie niet alleen ambitie heeft, maar ook in staat is om meetbare resultaten te boeken.
Energy in Processing, een nieuw onderdeel binnen Rotterdam Processing Week 2025, staat voor de toekomst van slimme en duurzame energieoplossingen binnen de procesindustrie.